Preses relīzes

Šodien, 17. aprīlī, labklājības ministre Ramona Petraviča viesojās Latgalē, Daugavpils un Rēzeknes novados. 

Ministre tikās ar Rēzeknes novada domes priekšsēdētāju Monvīdu Švarcu, izpilddirektoru Jāni Trošku un Sociālā dienesta vadītāju Silviju Strankali. Tikšanās laikā tika runāts par sociālo problēmu risināšanu novadā,  deinstitucionalizācijas procesa gaitu, Nodarbinātības valsts aģentūras lomu nodarbinātības veicināšanā un administratīvi teritoriālo reformu.

Rēzeknieši ministri informēja, ka jau vairākkārt griezušies valdībā ar priekšlikumu, kas ļautu valstij un pašvaldībām solidāri risināt nodarbinātības un sociālās jomas problēmas, proti, ierosinot daļu no līdzekļiem, ko pašvaldības maksā sociāli mazaizsargātajām grupām – garantēto minimālo ienākumu (GMI), atgriezt pašvaldībām uzņēmējdarbības veicināšanai.

“Šobrīd Rēzeknes novadā izdevumi garantētā minimālā ienākuma segšanai ir 373 000 eiro gadā. Ja daļa no tiem tiktu atgriezti pašvaldībai uzņēmējdarbības veicināšanai, mēs spētu vēl vairāk atbalstīt uzņēmējus, kas savukārt varētu radīt jaunas darbavietas,” atzina Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs M. Švarcs.

Īpaši aktuāli šāds sadalījums būtu pašvaldībās ar augstu bezdarba līmeni un lielo sociālo spriedzi. Rēzeknes novadā šobrīd ir lielākais bezdarba līmenis valstī – 16 % darbaspējīgo iedzīvotāju ir bez darba.

Labklājības ministre Ramona Petraviča atzina, ka  šādi pasākumi noteikti būtu atbalstāmi, jo tieši uzņēmēji ir tie, kuri maksā nodokļus un veido valsts budžetu. Šis varētu būt viens no veidiem, kā veicināt valsts un pašvaldības solidāru sadarbību sociālās jomas problēmu risināšanā. 

Vizītes laikā ministre apmeklēja arī  VSAC „Latgale” filiāli „Kalupe”, kur valsts pakalpojumu saņem 202 personas ar smagiem un ļoti smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Te izveidota pusceļa māja, kurā dzīvojošajiem klientiem tiek sniegtas zināšanas, prasmes un iemaņas dažādās jomās, lai cilvēkus sagatavotu pastāvīgai dzīvei ārpus centra.

Ministre apmeklēja arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA)  un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) filiāles Latgalē. Rēzeknes NVA filiālē īpaši intensīvi notiek darbs projektā “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai”, kas paredz darba meklētājus apmācīt darba devēja  pieprasītajās profesijās nevis tikai kursos un lekcijās, bet tieši pie paša darba devēja, uzņēmumā. 

“Teicams NVA filiāles vadītājas Ināras Šindarjovas darbs, kas dod reālu rezultātu un būtu vairāk aktivizējams ikvienā Latvijas NVA. Aicinu maksimālu atsaucību arī no darba devējiem šīs labās prakses veicināšanai,” savu vērtējumu izteica  ministre Ramona Petraviča.