Preses relīzes

Trešdien, 19. jūnijā, labklājības ministre Ramona Petraviča neplānotā vizītē apmeklēja VSAC “Rīga” filiāli “Ezerkrasti”,  uz kurieni tika pārvietotas personas ar invaliditāti no filiāles “Baldone”.  

Lēmumu par filiāles “Baldone” reorganizāciju Labklājības ministrija pieņēma pēc ēkas tehniskā stāvokļa izvērtēšanas, ekspertu ieteikumiem un Tiesībsarga rekomendācijām jau 2018. gadā. Līdz ar reorganizācijas uzsākšanu, sākās pakāpenisks darbs pie klientu un viņu piederīgo aptaujāšanu  par iespējamās aprūpes vietas maiņu. Paralēli tam, notika izvēli izdarījušo cilvēku ar invaliditāti pakāpeniska pārvietošana un citām valsts aprūpes iestādēm, tai skaitā filiāli “Ezerkrasti”. Gada laikā uz šejieni tika pārvietotas 67 pilngadīgi cilvēki ar invaliditāti. 

“Dzīvesvietas maiņa ir emocionāli sarežģīts un smags process ikvienam cilvēkam. Īpaši to pārdzīvo tie, kuriem ir veselības problēmas jebkādā pakāpē, jo apstākļu maiņa un jaunu komunikācijas iespēju ar svešiem cilvēkiem ne katrs spēj pieņemt ar smaidu, prieku un paļāvību,” savas bažas pauž ministre Ramona Petraviča.

“Tāpēc izteicām aicinājumu līdz oktobrim netraucēt un lieki neuztraukt cilvēkus, kuri pakļauti šim pārcelšanās procesam. Šādu lūgumu izprast situāciju un neapgrūtināt ar savu klātbūtni izteicām arī NVO pārstāvēm, kuras prasīja atļauju LM  sekot pārcelšanās procesam,“ stāsta ministre.

Neraugoties uz to, kontrolējošās personas kopā ar Tiesībsarga biroja darbiniekiem divas dienas veica kontroles pasākumus VSAC “Rīga” filiālē “Ezerkrasti”, kur konstatētie it kā “rupjie cilvēktiesību pārkāpumi” neiztur nekādu kritiku. 

“Vēl vairāk – sabiedrības sakāpinātās intereses dēļ, arī es biju spiesta pārkāpt pati savus ieteikumus un lieku reizi emocionāli traumēt “Ezerkrastu” iemītniekus ar vizīti iestādē. Tā nekādā ziņā nav nedz laba darba prakse, nedz cieņas un iejūtības izrādīšana cilvēkiem ar veselības traucējumiem un darbiniekiem, kuri ar vislielāko rūpību veic emocionāli un fiziski smagu darbu šajā iestādē, “ sašutumu pauž ministre Ramona Petraviča.

Ministre uzsver, ka viņu “Ezerkastos” redzētais nepārsteidza. Telpas šeit labā tehniskā stāvoklī, gaumīgi iekārtotas, aprīkotas, iemītniekiem nodrošināts viss nepieciešamais kā dzīvošanai, tā rehabilitācijai un ārstniecības procedūrām. Personīgi sarunās ar nejauši sastaptiem klientiem un viņu tuviniekiem ministre saņēma tikai labus un cildinošus izteikumus par sadzīves apstākļiem šajā aprūpes centrā. 

“Ļoti ceru, ka manu aicinājumu ar cieņu un toleranci izturēties pret cilvēkiem ar invaliditāti sadzirdēs un sapratīs ikviens kontrolēt gribošais pilsonis,” cerību pauž labklājības ministre Ramona Petraviča. 

Foto: Labklājības ministres Birojs https://failiem.lv/u/x9tsv63r