Preses relīzes

Labklājības ministre Ramona Petraviča norāda, ka visām iesaistītajām pusēm ir jāturpina intensīvs darbs, lai valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centru  pakalpojumu līmenis atbilstu visaugstākajiem standartiem. Pēdējos gados veiktie uzlabojumi ir solis pareizajā virzienā, lai situācija ar sociālās aprūpes centriem uzlabotos – var teikt, ka ledus ir sakustējies. 

“Esmu uzsākusi un turpināšu sarunas ar pašvaldībām, lai panāktu vienošanos, ka katra pašvaldība vismaz reizi ceturksnī kontrolē savā pārziņā esošo  sociālās aprūpes iestādi un iesniedz pārbaudes rezultātus Labklājības ministrijai. Līdz šim nav notikusi šāda sadarbība,  tomēr esmu apņēmusies to uzsākt un kopā risināt sociālos jautājumus ciešā sadarbībā ne tikai aprūpes iestāžu darba uzlabošanas nolūkā, bet daudz plašākā kontekstā”, pauž ministre Ramona Petraviča. 

Pirms gada,  uzsākot darbu valdībā, pirmajās  dienās norisinājās darbs pie 2019. – 2020. gada valsts budžeta veidošanas. Labklājības prioritātēm 2019. gadā papildus tika piešķirti 8,4 milj. eiro. Vairāk kā pusi – 4,8 miljonus eiro  novirzīja VSAC darbinieku atalgojuma palielinājumam, kas ļāva sasniegt 100% no aprūpētāju atalgojuma skalas. 2020. gadā šo VSAC darbinieku atalgojuma palielināšanai papildus piešķirti 6,4 miljoni eiro.  

“Es apzinos, ka ar šādu algu palielinājumu ir panākts lūzums līdzšinējā atalgojuma sistēmā VSAC darbiniekiem, līdz ar to es varu prasīt arī augstas kvalitātes darbu aprūpes iestādēs. Vienmēr esmu uzsvērusi to, ka mūsu klientiem ir jāsniedz labākais, ko spējam. 2020. gadā VSAC infrastruktūras sakārtošanai un sadzīves apstākļu uzlabošanai tiks tērēti vairāk nekā 2 miljoni eiro, lai radītu drošus un mājīgus sadzīves apstākļus mūsu klientiem,“ stāsta labklājības ministre Ramona Petraviča. 

Ministre regulāri apmeklē VSAC filiāles, tiekas ar to darbiniekiem un runā ar iemītniekiem. Operatīvi tikuši risināti vadības jautājumi, piemēram, VSAC “Zemgale” augustā darbu uzsāka jauns, enerģisks, zinošs vadītājs, kurš īsā laikā ir panācis būtiskas izmaiņas savā iestādē. 

Sociālā darbinieka, aprūpētāja profesijas  un aprūpes standartu izstrādne ir notikusi nesen – 2018. gadā, tomēr tā ir nepārtrauktā pilnveidošanas un uzlabošanas procesā. Tiek piesaistīts sabiedriskais sektors un aktivizēta sadarbība ar brīvprātīgo kustību Latvijā. 

Piecos Valsts sociālās aprūpes centros atrodas gandrīz 4000 iedzīvotāju (pieaugušie un bērni), tos apkalpo gandrīz 3000 darbinieki. Latvijas pašvaldību un citu organizāciju sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas 170 iestādēs uzturas gandrīz 8000 cilvēku, kurus apkalpo 4300 darbinieki. 

Pašlaik Labklājības ministrija strādā pie pašvaldības un valsts sociālo funkciju izvērtēšanas, Bāriņtiesu reformas, pašvaldību minimālā sociālo pakalpojumu groza izstrādnes, likuma par sociālo darbu satura izveides un citiem jautājumiem.