Preses relīzes

Valdības lēmums slēgt robežas un apturēt avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumus faktiski apturējis “airBaltic” darbību. No 1800 “airBaltic” grupas darbiniekiem dīkstāvē šobrīd ir ap 1500. Ņemot vērā pesimistiskās prognozes par avio nozares atkopšanos no COVID-19 krīzes, uzņēmums pārskata savus darbības plānus, tostarp meklē risinājumus darbinieku skaita optimizēšanai līdz brīdim, kad lidojumi atsāksies. Neraugoties uz arodbiedrību aicinājumu darbiniekus neatlaist, šāds solis visticamāk ir neizbēgams.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) šodien tikās ar “airBaltic” viceprezidentu juridiskajos jautājumos Imantu Jansonu un viceprezidenti personāla vadības jautājumos Alīnu Roščinu, lai noskaidrotu aktuālo situāciju uzņēmumā un saprastu, kāds atbalsts būtu nepieciešams, lai uzņēmumam palīdzētu. Ramona Petraviča uzsver, ka ir svarīgi tikties ar lielajiem darba devējiem, lai steigā nepalaistu garām ko svarīgu: “Šajā situācijā ir rūpīgi jāizvērtē, vai tērēt dīkstāves pabalstu, ja zināms, ka darba attiecību pārrāvums var būt, piemēram, uz astoņiem mēnešiem vai gadu. Gan arodbiedrībām, gan darba devējiem jābūt elastīgiem un jāsaprot, ka mēs šodien dzīvojam savādākā pasaulē nekā tā bija pirms trim mēnešiem. Mēs nevaram vairs pieturēties pie tiem principiem. Es arī aicināšu savā padotībā esošās iestādes šobrīd atteikties no birokrātijas un maksimāli pieskaņoties un nākt pretī gan darba devējiem, gan ņēmējiem, lai nevilktu garumā laiku”.

“airBaltic” viceprezidente personāla vadības jautājumos Alīna Roščina norāda, ka sarunā ar Labklājības ministri meklēti labākie risinājumi uzņēmuma un darbinieku interešu aizsardzībai, lai krīzei beidzoties, pēc iespējas ātrāk atsāktu lidot, vienlaikus saprotot, ka atveseļošanās būs lēna: “Visiem būs jāpielāgojas - gan uzņēmumam, gan valstij un arī darbiniekiem. Mēs vēlamies rast maksimāli sociāli atbildīgu risinājumu, lai darbinieki ir sociāli aizsargāti. Ceram ka šis risinājums no valsts puses tiks meklēts, lai labāk viņus aizsargātu. Mēs novērtējam šo pieņemto dīkstāves risinājumu, jo tas ir kā pirmais ātrais solis minimizēt sākotnējo šoku”. 

Nodarbinātības valsts aģentūra 13. martā saņēma paziņojumu no "airBaltic" par darbinieku kolektīvo atlaišanu. Tobrīd uzņēmums plānoja darbu uzteikt aptuveni 400 cilvēkiem. Savukārt, 19. martā “airBaltic” lūdza uzņēmumam piemērot dīkstāves regulējumu. Vienlaikus “airBaltic” samazinājis uzņēmuma vadības, tai skaitā valdes un padomes locekļu algas, kā arī apturējis bonusa izmaksas visā “airBaltic” grupā..