Preses relīzes

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pašvaldībām nosūtījusi vēstuli ar aicinājumu izrādīt pretimnākšanu iedzīvotājiem saistībā ar komunālajiem maksājumiem.

Ministre mudina pašvaldības ģimenēm dot iespēju krīzi pārvarēt: “Neskatoties uz valsts atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem, daudziem šajā ārkārtas situācijā darba zaudēšanas dēļ ir ierobežoti iztikas līdzekļi, kas liedz apmaksāt rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem. Aicinu pašvaldības būt pretimnākošas un sniegt maksimāli iespējamo palīdzību un atbalstu, lai nepadziļinātu krīzi”.

Petraviča savu lūgumu pamato ar Ministru kabineta 2020. gada 12. martā izsludināto ārkārtēju situāciju visā valsts teritorijā saistībā ar COVID-19 uzliesmojumu. Viņa aicina pašvaldības, īpaši, ja tās ir kapitāldaļu turētājas uzņēmumos, kas sniedz komunālos pakalpojumus, būt sociāli atbildīgām un rosināt komunālo pakalpojumu sniedzējiem pašvaldībās nepārtraukt komunālo pakalpojumu sniegšanu un nepiemērot soda procentus par aizkavētiem maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem, kā arī vienoties par vēlāku komunālo pakalpojumu apmaksu, ja ģimene (persona) nonākusi krīzes situācijā vai apstākļos, kas liedz veikt savlaicīgus maksājumus ārkārtas situācijas dēļ.

Ministre uzsver, ka neskatoties uz valsts nodrošinātajiem atbalsta pasākumiem uzņēmumiem un iedzīvotājiem – dīkstāves pabalstu, valsts līdzfinansējumu pašvaldībām pabalstiem krīzes situācijā un citiem atbalsta pasākumiem, daudziem iedzīvotājiem draud nopietnas finansiālas problēmas. Tās var radīt gan zaudēts darbs, gan ierobežotas iespējas būt ekonomiski aktīviem pašizolācijas dēļ. Līdz ar to iedzīvotājiem var nepietikt līdzekļi norēķiniem par komunālajiem pakalpojumiem.