Preses relīzes

Līdz ar ziņām par aizvien jauniem COVID-19 saslimšanas gadījumiem sociālās aprūpes centros labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver nepieciešamību ar vislielāko atbildību ievērot piesardzību:

“Ļoti slikti, ka tas ir noticis, jo pansionātos dzīvo cilvēki, kuriem ir lielākais risks komplikācijām ar letālu iznākumu. Sociālās aprūpes institūcijām ir jānovērtē, vai ir izdarīts pilnīgi viss, lai no vīrusa ienešanas iestādē izvairītos – vai ievēroti visi sīkumi un nianses, vai ņemtas vērā Labklājības ministrijas un citu atbildīgo iestāžu rekomendācijas. Šajos ārkārtas apstākļos pansionātu darbiniekiem ir jāstrādā ar vislielāko atbildības sajūtu, jo tieši viņi ir tie, kas var atnest vīrusu. Risku palielina fakts, ka daudzi no viņiem strādā vairākās darba vietās”.

Ramona Petraviča uzsver, ka Valsts sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās jau šobrīd tiek nodrošināti visstingrākie piesardzības pasākumi un ir sagatavots rīcības plāns X-stundai:

“Pansionātu iemītniekiem divas reizes dienā tiek mērīta temperatūra un viņiem liegts pamest iestādi. Savukārt, darbinieki tiek aptaujāti par simptomiem un arī viņiem regulāri mēra temperatūru. Aprūpētāji ir nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem personīgās aizsardzības līdzekļiem. Sociālās aprūpes iestādēs ir sagatavotas atsevišķas istabas, kur ievieto klientus, kas neievēro karantīnu”.

Lai nodrošinātu kārtību un atturētu iemītniekus pārkāpt aizliegumus, tiek apsvērta iespēja pie pansionātiem izvietot apsardzes posteņus. Drīzumā plānots papildināt personīgo aizsardzības līdzekļu (tostarp sejas masku) krājumus. Sociālās aprūpes iestāžu vadītāji un atbildīgo dienestu pārstāvji regulāri apmainās ar informāciju, lai būtu lietas kursā par situāciju un nepieciešamības gadījumā varētu operatīvi pieņemt lēmumus.