Preses relīzes

No 2021. gada 1. janvāra darbu sāks valsts sociālās aprūpes centrs (VSAC) “Zemgale”, kas būs izveidots uz reorganizēto VSAC “Vidzeme” un VSAC “Zemgale” bāzes.  Apvienojot abu VSAC personāla resursus un sekmējot profesionālu speciālistu piesaisti pakalpojumu sniegšanā, būs iespējams efektīvāk nodrošināt ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Abu VSAC reorganizāciju nosaka Ministru kabineta rīkojums “Par valsts sociālās aprūpes centra "Vidzeme" un valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" reorganizāciju un valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" izveidošanu” , kas trešdien, 2. septembrī, pieņemts valdības sēdē.       

Rīkojums veicina Valsts pārvaldes reformu plāna īstenošanu, nodrošinot valsts pārvaldes atbalsta funkciju centralizāciju un institūciju ar līdzīgām funkcijām apvienošanu. Šādi būs iespējams ieviest vienveidīgu pieeju pakalpojumu sniegšanas organizācijā pilngadīgām personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, kā arī izveidot optimālāku VSAC institucionālo modeli, apvienojot iestādes, kas veic vienas un tās pašas funkcijas

VSAC reorganizācija neparedz samazināt sniegto pakalpojumu apjomu un kvalitāti vai izmaiņas pakalpojuma sniegšanas infrastruktūrā. Līdz ar to reorganizācijas rezultātā tiek plānots likvidēt tikai vienu direktora amata vietu, kas radīs finanšu ietaupījumu, kurš tiks novirzīts VSAC darbinieku motivācijai. 

VSAC „Vidzeme” un VSAC „Zemgale” sniedz pakalpojumus tikai vienai no mērķa grupām – pilngadīgām personām ar smagiem un ļoti smagiem garīga rakstura traucējumiem.