Preses relīzes

Septembra otrajā svētdienā, kas šogad ir 8. septembrī, Latvijā tradicionāli tiek atzīmēta Tēva diena. Tādēļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no 6. līdz 8. septembrim rīko akciju “Uzticības tālrunis tēviem”.

“Tēva loma bērna dzīvē ir ļoti svarīga, jo visbiežāk tieši tētis mazajam cilvēkam veido priekšstatu par to, kādam jābūt vīrietim un tēvam. Savu priekšstatu par ģimeni bērni veido, vērojot un komunicējot ar savu tēti, redzot mammas un tēta attiecības. Viņu prātā veidojas priekšstats par to, kā tētis dara dažādus ar ģimeni saistītus darbus: palīdz mājas sakopšanā, gatavo ēdienu, aprūpē bērnus, spēlējas, kā palīdz pildīt skolā uzdotos darbus, izturas pret citiem ģimenes locekļiem. Laikam ejot, tēta loma diezgan būtiski ir mainījusies, kā dēļ ir jāmainās arī tētiem. Un būt labam tēvam – tas noteikti nav viegls uzdevums, tādēļ aicinām tēvus vērsties pēc palīdzības kāda sasāpējuša jautājuma atrisināšanā”, saka VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Akcijas laikā tēvi ir īpaši aicināti zvanīt UT speciālistiem un saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu jautājumos saistībā ar bērniem, pārrunājot dažādas iespējami aktuālas tēmas – bērnu un vecāku savstarpējās attiecības un konfliktu risināšanas iespējas, bērnu attiecības ar vienaudžiem, skolotājiem utt., kā arī dažādus bērna drošības aspektus internetā. Tieši tāpat tēvus var interesēt jautājumi par bērnu attīstības fiziskajiem, garīgajiem un emocionālajiem aspektiem, rīcība gadījumā, ja bērns ir cietis no fiziskas, emocionālas vai seksuālas vardarbības, dažādas bērna emocionālās problēmas, kā arī bērna pozitīvās disciplinēšanas metodes un rīcības stratēģijas.

 Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 strādā visu diennakti un ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.