Preses relīzes

Valdībā lēmusi par labklājības nozares finansējuma pārdali 7,9 milj. eiro apmērā gan nozares ietvaros, gan papildu piešķirot finansējumu veselības nozarei šī gada pasākumu īstenošanai. 

Labklājības ministre Ramona Petraviča uzsver: “Labklājības un veselības nozares pēc būtības ir ļoti cieši blakus. Mums nauda ir jāiegulda cilvēkos, nodrošinot sociālo un fizisko labsajūtu. Ikviena cilvēka vajadzība kā sociālajā, tā veselības jomā ir jāstāda kā prioritāte. Ja, šādi pārdalot līdzekļus varam 120 Latvijas ģimenēm dot iespēju tikt pie ilgi gaidītā bērniņa, uzlabot  bērnu veselības aprūpi, rehabilitāciju un nodrošināt citus būtiskus pakalpojumus, tad gribu apgalvot, ka tā ir sociāli atbildīga budžeta līdzekļu izmantošana.”

Kopumā no labklājības nozares budžeta veselības nozarei novirzīti līdzekļi vairākiem mērķiem 3,8 miljonu eiro apmērā:
•    turpat 1 miljons eiro – kompensējamo zāļu apmaksai, t.sk medicīniskās apaugļošanas medikamentiem  (137 779 eiro), zāļu kompensācijas sistēmas ietvaros daļējai finansējuma deficīta segšanai kompensējamiem medikamentiem bērniem (834 208 eiro);
•    1,8 miljonus eiro – papildus rehabilitācijas pakalpojumiem bērniem (705 863 eiro), medicīniskās apaugļošanas pakalpojumiem 120 sievietēm (183 146 eiro), ārstniecības pakalpojumu apjoma palielinājumam (883 632 eiro, tai skaitā: oftalmoloģijai 209 299 eiro, kodolmagnētiskai rezonansei 117 399 eiro, gastrointestinālai endoskopijai dienas stacionārā 92 585 eiro un datortomogrāfijai   464 349 eiro);
•    1 miljonu eiro – insulīna sūkņu iegādei bērniem mūsdienīgai pirmā tipa cukura diabēta ārstēšanai.

Savukārt labklājības nozares ietvaros 4,1 miljons eiro piešķirts:
•    1,07 miljoni eiro – tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai, tādējādi samazinot cilvēkiem ar invaliditāti rindas uz ortozēm, ortopēdiskajiem apaviem, pretizgulējumu matračiem, dzirdes aparātiem u.c., plānots nodrošināt papildus 3 373 tehnisko palīglīdzekļu vienības.
•    539 tūkstoši eiro – asistenta nodrošināšanai cilvēkiem ar invaliditāti, jo pieprasījums saņemt šo pakalpojumu pastāvīgi pieaug.
•    127 tūkstoši eiro – rindu samazināšanai sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai cilvēkiem ar redzes un dzirdes invaliditāti, tādējādi papildus to saņems vēl 344 cilvēki ar invaliditāti.
•    1,5 miljoni eiro – dzīves apstākļus uzlabošanai valsts sociālās aprūpes centros cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar invaliditāti, lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti, nodrošinātu infrastruktūras sakārtošanu, tajā skaitā veiktu ēku tehnisko apsekošanu un radot klientu telpās mājīguma sajūtu. 
•    894 tūkstoši eiro - nozares IT drošības risinājumiem Valsts darba inspekcijā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, Nodarbinātības valsts aģentūrā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā. 

Minētais papildu atbalsts iespējams, jo izveidojusies izdevumu ekonomija, samazinoties dzimstības rādītājiem un izmaksām izdienas pensiju saņēmējiem, kā arī atsevišķu sociālo pakalpojumu neizpildes dēļ.