Preses relīzes

Labklājības ministre Ramona Petraviča tikās ar ģimeņu pārstāvjiem, kurās aug bērni ar smagu invaliditāti. Sarunas gaitā tika apspriestas dažādas problēmas – sabiedrības attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti un tās maiņas nepieciešamību, dažādie riski un grūtības, audzinot šos – īpašos bērnus.

Īpaši iezīmējās divas problēmas, kas prasa iespējami drīzāku risinājumu. Lielāka problēma par asistenta pakalpojuma pieejamību ir informācijas trūkums. Trūkst informācijas apkopojuma vienā vietnē,  vienkāršā un viegli uztveramā valodā un veidā par to, kādus atbalsta pakalpojumus finansē valsts, ko nodrošina pašvaldības, kādas formalitātes jākārto, lai to saņemtu. 

 “Valstij un pašvaldībām ir jāstrādā ciešā sadarbībā, lai sniegtu saviem iedzīvotājiem visu nepieciešamo palīdzību brīžos, kad tā nepieciešama, lai rūpētos par ikvienu. Viss mūsu darbs galu galā ir veltīts rūpēm par savas valsts  cilvēku labklājību, tāpēc ir būtiski paveikt  visvienkāršāko – informēt par to pašu cilvēku. Bet tieši šis pēdējais solis ,izrādās, nemaz nav tik vienkāršs, “atzīst labklājības ministre Ramona Petraviča. 

Parasti šādu problēmu risināšanā  tiek iesaistīts nevalstiskās organizācijas. Labklājības ministrija  visa šī gada laikā aktīvi strādā kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību Apeirons, lai radītu iespēju  ērti un saprotami uzzināt par to, kādu atbalstu invaliditātes gadījumā sniedz valsts – kādi pakalpojumi pieejami,  kādi atvieglojumi paredzēti un kas jādara, lai tie kļūtu pieejami. Jau tuvāko nedēļu laikā paredzēts atvērt jaunās mājaslapas  pirmo kārtu.

Sekojot šim piemēram, nākamā gada laikā tiks apkopoti visu Latvijas pašvaldību sniegtie pakalpojumi un visa veida palīdzība cilvēkiem, kuriem tā nepieciešama. 

Pēc labklājības ministres Ramonas Petravičas ierosinājuma, tiks izstrādāts sociālo pakalpojumu grozs, kas būtu nodrošināms pašvaldībām un turpināsies diskusijas par labākā asistenta modeļa izveidi.