Preses relīzes

Pēc LTV1 raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” sižetiem par situāciju senioru aprūpē valsts un pašvaldību sociālās aprūpes (VSAC)  namos, VSAC “Rīga” ievērojami palielinājusies darba ņēmēju interese par darba iespējām. Pretendenti ne tikai vēlas strādāt, bet saredz savu iespēju palīdzēt pieaugušajiem, senioriem un veciem cilvēkiem, kuri dzīvo sociālās aprūpes iestādēs, piedāvājot tiem savas prasmes un spēju rūpēties labāk, nekā tika demonstrēts raidījumā.

“Tas ir ļoti labs pakalpojums, ko “Aizliegtais paņēmiens “raidījuma veidotāji snieguši mūsu iestāžu vadītājiem. Nevaru noliegt, ka situācija daudzviet nav ideāla, tomēr darba roku trūkums un konkurences neesamība sociālās aprūpes iestādēs ir galvenais iemesls, kādēļ  aprūpes darbā vērojama rutīna un nevēlēšanās strādāt pēc labākās sirdsapziņas. Nu darba tirgus ir sakustējies un ļoti ceru, ka tas nesīs pozitīvu rezultātu,” pauž labklājības ministre Ramona Petraviča.

2019. gadā panāktais atalgojuma palielinājums VSAC darbiniekiem bija vērsts uz to, lai ieguvēji atalgojuma ziņā būtu tie darbinieki, kuri strādā tiešā kontaktā ar klientu un, kas svarīgākais – algas palielinājums  būtiski būtu jūtams jau pēc pārbaudes laika – trim nostrādātajiem mēnešiem atbilstoši novērtējumam. 

Piemēram, 1. kategorija tiek piešķirta darbiniekam bez iepriekšējas pieredzes aprūpes darbā. Pamatalga 450 eiro, plus 10% piemaksa par darbu īpašos apstākļos, plus darbs saskaņā ar tarifu likmi par darbu nakts stundās – 450 +45+69,83 = 564, 83 eiro (pirms nodokļu nomaksas)

2. kategorija – aprūpētājam pēc 3 mēnešiem (ja darbinieks novērtēts ar “ļoti labi”) – 530 eiro pamatalga +10% + darbs saskaņā ar tarifu likmi par naktsdarbu – 530+53+82,24 = 665,24 eiro
3. kategorija – 3 gadu pieredze aprūpes darbā pēdējo 5 gadu laikā – pamatalga 608 eiro, plus 10% , plus saskaņā ar tarifu likmi darbs nakts stundās – 608 +60+ 94 = 762 eiro. 

Darba laiks noteikts septiņas stundas dienā, darbs maiņā ilgst 24 stundas, pēc nostrādātas maiņas trīs darba dienas ir brīvas. Sociālās aprūpes iestādēs, kur nav vērojams darba roku trūkums, organizē darbu ar 12 darba stundām maiņā un pēc nostrādātās maiņas  ir divas brīvas dienas. 

VSAC “Rīga” direktore Elvīra Kisele pastāstīja, ka pašlaik ir izveidojusies nebijusi situācija – visas vakances uz pieaugušo aprūpes darbinieku amatiem ir aizpildītas un pat izveidojusies rinda ar darba gaidītājiem filiālēs “Jugla” un “Ezerkrasti”. To gan nevar sacīt par aprūpes darbinieku vakancēm uz bērnu aprūpi. Tomēr situācija kopumā šajā ziņā sāk izskatīties cerīga.