Preses relīzes

Iespēja saņemt tūlītēju palīdzību krīzes situācijā bērniem ir ārkārtīgi svarīga, jo nerunājot par saviem emocionālajiem pārdzīvojumiem un piedzīvoto, bērni uzkrāj traumas un negatīvo pieredzi, ar ko nākas dzīvot visu atlikušo dzīvi.  To apliecina arī Latvijā pazīstamu influenceru un mākslinieku pieredzes stāsti, ko videoformātā piedāvā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). Nelielie videostāsti ir aicinājums visiem aizdomāties par savu rīcību un izvēlēm, par atbalsta nepieciešamību un iespējām izkļūt no krīzes, izmantojot visus pieejamos resursus, tostarp arī Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa jauno pakalpojumu – tiešsaistes konsultācijas jeb čatu.

Ar savu pieredzi videostāstos dalās influenceres Emīlija Sama un Alishuks M, mūziķe un influencere Patrisha un multimākslinieks Artūrs Jenots. Dziļi personiskos stāstos viņi izklāsta iepriekš plašākam skatītāju lokam neatklātus gadījumus, kas radījuši spilgtus emocionālus pārdzīvojumus un atstājuši sāpīgus nospiedumus personības veidošanās procesā.

“Uzticības tālruņa čata opcija ir lielisks variants tiem, kas kautrējas runāt par notikušo, un tiem, kam emociju uzplūdā ir grūtāk sakārtot domas – tas ir visiem pieejama iespēja vieglāk izskaidrot notiekošo. Tāpat čats ir labs palīgs tiem, kam drošāk šķiet nevis runāt, bet rakstīt”, uzsver mūziķe un influencere Patrisha. “Spert pirmo soli, lai kādam pastāstītu par savām problēmām, vienmēr ir grūti. Opcija šo pirmo soli uzrakstīt ir fantastiska iespēja ceļā uz atbilžu meklējumiem”, uzskata improvizācijas teātra aktieris, influenceris un multimākslinieks Artūrs Jenots. “Liels prieks, ka iespējas paplašinās un nu pēc padoma un palīdzības jaunieši var vērsties arī rakstiski!”, uzsver influencere Alishuks M.

 “Bērniem un jauniešiem savstarpējai saziņai šobrīd aktīvi tiek izmantota tieši tiešsaistes vide – nereti rakstot ir vieglāk izteikt savas domas un emocijas, meklēt iespējamos risinājumus un lūgt palīdzību. Brīžos, kad negatīvo emociju, trauksmes vai stresa ir pārlieku daudz, meklēt palīdzību var būt patiešām grūti. Īpaši sarežģīti lūgt atbalstu var būt tiem bērniem, kuri jūt kaunu, bailes, nedrošību, kā arī citas spēcīgas emocijas – šādos gadījumos arī telefonsaruna var šķist pārlieku apgrūtinoša vai biedējoša, savukārt rakstot uz e-pastu, atbilde netiek saņemta uzreiz. Tieši tādēļ esam ieviesuši čata iespēju, ko izmanto arvien vairāk bērnu”, uzsver VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Ar videostāstiem var iepazīties VBTAI mājaslapā www.bti.gov.lv/lat/aktualitates/?doc=5730&page=, kā arī inspekcijas kontos sociālajos tīklos.